Idén om Botulinum nervgift injektioner

Tripoto

Införandet av botulinumtoxin nervgift som ett terapeutiskt verktyg i 1980-talet revolutionerade behandling av dystoni.

Botulinum nervgift injektioner som en ny, lokaliserad metod för att avsevärt lindra symtom för många människor. Botulinum nervgift, en biologisk produkt, sprutas in i specifika muskler där den fungerar att slappna av musklerna och minska överdriven muskelsammandragningar.

botoxstockholm

Botulinum nervgift härleds från bakterien Clostridium botulinum. Det är en nerv ”blocker” som binder till de nerver som leder till muskeln och förhindrar frisättningen av acetylkolin, en signalsubstans som aktiverar muskelsammandragningar. Om meddelandet blockeras, muskelspasmer avsevärt minskas eller elimineras.

Former av botulinumtoxin nervgift

Två former av botulinumtoxin nervgift finns tillgängliga för patienter. Dessa är botulinum nervgift typ A (handelsnamn Botox, Dysport och Xeomin) och botulinum nervgift typ B (handelsnamn Myobloc och Neurobloc).

Andra 'serotyperna' av botulinumtoxin nervgift är under utredning som potentiella terapeutiska medel. Dessa inkluderar (utöver typerna A och B) typer C, D, E, F och G. Alla har olika egenskaper och åtgärder. Inte två som är exakt likadana. Närvarande är typ F det bara ytterligare en form som har visat några löfte som en livskraftig behandling för människor.

Även om den totala effekten är liknande, är den specifika mekanismen genom vilken varje serotyp uppnår denna effekt olika. Exempelvis både typ A och typ B blockerar signalsubstansen acetylkolin, men de gör det genom att bryta upp olika proteiner inom nervcellen.

Botulinum nervgift typ A är kommersiellt tillgängliga i Sverige som Botox från Allergan, Inc, Dysport från Ipsen, Ltd, och Xeomin från Merz. Botulinumtoxin typ B är tillgänglig från Solstice neurovetenskap / oss WorldMeds som Myobloc i Förenta staterna och som Neurobloc utomlands.

Botulinum nervgift typ A är godkänt av oss maten och Drug Administration (FDA) eller behandling av blefarospasm och cervikal dystoni. Botulinum nervgift typ B är godkänd i USA för behandling av cervikal dystoni. Både typ A och typ B används i stor utsträckning att behandla olika former av dystoni. Reglementet av FDA tillåter läkare att använda godkända mediciner för andra villkor än de angivna indikationerna. Detta kallas ”off-label”-användning.

Inga studier har gjorts för att undersöka effekterna av botulinumtoxin nervgift under graviditet. Det är allmänt rekommenderas att kvinnor inte får botulinum nervgift injektioner under graviditeten.

Be the first one to comment