Vad är genomsnittspriset för att hyra en lägenhet i Stockholm?

Tripoto

Hyror i Stockholm fortsätter att sväva efter avkoppling av kontroller över hur mycket hyresvärden kan ladda för sublets.

Det genomsnittliga hyrespriset för underlattar i Stockholm är nu 12 597 kronor per månad vilket är 39 procent högre än det nationella genomsnittet på 9056 kronor enligt den senaste kvartalsundersökningen av fastighetsuthyrning Qasa. Det är också mer än dubbelt den genomsnittliga hyreskostnaden för andra svenska städer som Linköping, bara 2 timmars bilfärd, där den genomsnittliga hyreskostnaden är 5 475 kronor.

Underlag är det enda riktiga alternativet för alla som flyttar till Stockholm eller andra större svenska städer och vill hyra en lägenhet. Detta beror på att det har funnits en förkortande brist på bostad under många år och väntetider för förstahandsuthyrningsavtal i Stockholm kan vara upp till 20 år.

flyttfirma stockholm

Östermalm toppar hyradiagrammen

Östermalm är det distrikt som bestämmer de högsta hyrorna medan Hässelby och Vällingby i västra Stockholm är billigaste. Obs! De angivna priserna gäller endast Stockholms kommun och omgivande förorter ingår ej.

Prisundersökning för april - juni 2017 precis släppt

Qasas undersökning innehåller också en fördelning av subletpriser i de olika områdena i Stockholm. Detaljer ges av genomsnittliga priser samt priser för en, två och tre rums lägenheter. Lägenheter i Sverige beskrivs med avseende på deras antal rum, som avser antal vardagsrumsrum och inkluderar inte kök, badrum eller någon hall. En lägenhet med två rum betyder till exempel en lägenhet med vardagsrum och ett sovrum, ett badrum och vanligtvis (men inte nödvändigtvis) ett separat kök.

Samtliga siffror presenteras är månadshyrespriser i svenska kronor

Lösningen av hyrespriskontrollen och enkel tillgång till bostadshyreswebbplatser har uppmuntrat många att sublera sina lägenheter för både kortare och längre perioder. Men många av dessa hyror är extremt riskfyllda eftersom hyresvärdar ofta sublats utan tillstånd, vilket innebär att hyresgästen kan bli vräkt om den upptäcktes. Denna betydande risk, i kombination med alla andra vanliga former eller bedrägerier som finns på högt konkurrensutsatta hyresmarknader, ger nykomlingar till Sverige öppet för exploatering.

Be the first one to comment