Vanliga misstag människor gör när de tvättar sina kläder

Tripoto

Även om du har tvättat dina kläder i flera år och tror att du vet hur du tvättar, kan dessa vanliga slip-ups orsaka onödiga skador på tyger, passform och mycket mer.

Avbryt inte bara ljus och mörkret kläder

Ju mer du sorterar tvätten, ju fräschare dina kläder. Separata mycket smutsiga eller leriga kläder bortsett från lätt smutsiga bitar och tunga eller slipande tyger som denim från mer känsliga. (För denim, vänd inuti, tvätta i kallt vatten på en försiktig cykel och torka vid låg temperatur för att förhindra blekning.) För att förhindra att arken vrids, tvättar du varje set separat i stället för hela familjen på en gång och innehåller mindre föremål Som underkläder i lasten. Artiklarna hjälper till att förhindra vridning eftersom de har olika tummönster.

Lägg inte tvättmedel direkt på dina kläder.

Tvättmaskin laddad

Tro det eller inte, det finns rätt och fel sätt att ladda tvättmaskinen. Real Simple säger att för bästa tvättmedelfördelning (läs: renare kläder), lägg i tvätten först, tillsätt sedan vatten och slutligen tillsätt tvål. Men om du använder blekmedel, lägg till vatten först, sedan kläder och sedan tvål.

Missbruk inte din torktumlare.

hang-out-kläder

Om du har tid att lufttorka, gör det. Inte bara sparar du energi genom att inte springa torken, det är mildare på känsliga föremål och hjälper stretchiga kläder, som yoga byxor, för att hålla sin form. När du torktumlar, överbelasta inte torken eller överdrogen tyger. Vik eller häng dem sedan omedelbart för att förhindra rynkor.

Blanda inte strumpor med kläder.

Separat strumpa och trasa under tvätt

Trött på att du förlorar en mindre socka varje gång du gör en last? Försök placera strumpor i tvättmaskinen först och lägg sedan till allt annat. Detta gör dem mindre benägna att fästa på andra kläder, vilket ofta får dem att sakna.

Lämna inte blixtlås öppna.

Hemstädning Stockholm

Blixtlås öppet

Lösa blixtlås kan häfta delikata kläder, liksom skrapa dörrarna för frontlastande brickor. Se till att de är hela vägen innan du kasta i maskinen. Ojämnade bras kan också dra tyger eller skada trumman om de flyger runt lös. Investera i underkläder eller en gammal örngott som en lösning.

Glöm inte ett snabbt blödningstest.

blöt-new-kläder-i-vatten

Om du är orolig för den nya röda skjortan första gången du tvättar det, gör det här enkla testet för att ta reda på innan en röra händer. "Dampa en diskret plats, blöt den med en vit trasa för att se om färgämnet blöder. Om så är fallet, tvätta objektet självt tills färgen slutar springa, "

Du kan också kontrollera om en klädesartikel är colorfast genom att placera den i en hink eller sop av tvålvatten. Låt det suga i ca 30 minuter och kontrollera sedan tillbaka. Om färgen på vattnet har förändrats är plagget inte färgfast.

Hoppa inte över filtret och slangen när du tar bort låsfallen.

torktumlare-lint-fällan

Töm luddfiltret efter varje cykel, eftersom lint buildup kan täppa till kanalen och bli brandfara. Det är också viktigt att rent filtren rengörs en gång per år. Skrubba med en tandborste doppad i tvättmedel, skölj sedan och lufttorka. Lossa också slangen från baksidan av torken ungefär en gång per år (du vet att det är dags när det tar mer än en timme att torka en belastning), snake sedan en lång pensel genom och skjut ut lungande ludd.

Be the first one to comment